Osvětim a Březinka, Polsko, 17. 2. 2020

Poprvé v životě v Osvětimi a Březince, smutná to místa, ale fakt jsem je chtěl vidět na vlastní oči.

Slova možná ani nejsou třeba...

(V překladu: POZOR, vysoké napětí, životu nebezpečné)

(V překladu: PRÁCE OSVOBOZUJE)

(Původní krematorium osvětimské, jediné zachovalé, někdy označované i jako Krematorium I. Nad vchodem je stará kovová lampa, o které se zmiňuje Filip Müller ve svých pamětech, kdy působil v tzv. Sonderkomanndu.)

(Nedaleko vstupu do osvětimského tábora.)

(I tady v Osvětimi jsem narazil na fotku a zmínku o Ottu Mollovi, o kterém jsem napsal článek na naší české wikipedii.)

(Šibenice vedle krematoria I - na ní byl pověšen necelé 2 roky po válce Rudolf Höss, který tady byl hlavním velitelem celého tábora. Jak vyšlo v jeho pamětech, rozsudek smrti očekával.)

(Popravčí stěna v osvětimském kmenovém táboře - má se za to, že u ní přišlo o život TISÍCE lidí... Jedním z popravčích byl i Gerhard Palitzsch, o kterém jsem napsal taky článek na naší české wikipedii.)

(Hlavní brána do tábora Birkenau - pěšky z kmenového tábora v Osvětimi kolem 3 km. Touto branou zde přijelo ve vagónech statisíce obětí...)

(Strážní věž v táboře v Březince.)

(Moc původních baráků s původními místy na spaní už v Březince není - bohudík aspoň tento se zachoval. O místa nahoře byl větší zájem - hlavně protože měl daný člověk pak víc místa nad sebou.)

(Původní rampa v Březince, kam směřovaly transporty s lidmi, včetně těch z Terezína. Je od hlavní brány vzdálena několik set metrů. Lidé pak z této brány byli buď posíláni pěšky do tábora, nebo často na nákladních autech. Až později byla dostavěna a otevřena vlečka do tábora, viz fotka s hlavní bránou a kolejemi výše.)

(75 let po válce je už trať směřující od původní rampy k táboru v Březince zarostlá ažaž...)