Jižní Afrika, 31. 10. - 10. 11. 2020

....aneb již 5. návstěva mé oblíbené země. :)

Po roce nastal opět čas se vydati do mé oblíbené Jižní Afriky. :) Upřímně řečeno bych tam rád lítal každý rok aspoň jednou, mám to tam fakt rád, ale je to o penězích a já nekradu. :) A protože už můžou obyvatelé Česka do této země také cestovat (povinné je potvrzení o negativním testu na koronavirus), koupil jsem letenky a 30. 10. 2020 vyrazil. :) Začínal jsem letem z Vídně s Ethiopian Airlines směr Addis Abeba, tam přestup. :)

( Let po 22. hodině, přílet do Addis-Abeby kolem 5:50 ráno. :) )

Na letišti v etiopské Addis Abebě mají malý obchůdek s koženými věcmi - můžete si tam koupit tašku, pásek, kožené boty, peněženku atd., ženy zase kabelky, mají tam i pěkné kožené bundy, které jsou ručně dělané právě v Etiopii. :) A taky O DOST levnější jak u nás. :) Loni jsem si tam jednu koupil, tu světlou (ač bez kapes, tato je s nimi), a láká mě si koupit zase další - mám, či nemám? :)

( Zaplatit se dá i kartou, na štítku té bundy je pak výrobce + "Addis Ababa, Ethiopia". :) )

Vítejte v Jižní Africe! :) V autopůjčovně AVIS v Johannesburgu, která je hned přes cestu po výstupu z haly z letiště, mi dali nové Volkswagen Polo. :) Posledně jsem tady najel přes 5 000 km, kolik to bude tentokrát? :)

( Vždycky si auto při půjčení fotím - pro jistotu. :) AVIS volím už popáté, mám s nimi dobré zkušenosti. :) )

První den v Jižní Africe už jsem toho moc nestihl - přece jen přílet odpoledne a pak přejezd přes 340 km do Nelspruitu... :) Ale je tu teplo, kolem 25 stupňů! :) A v supermarketu SPAR tady prodávají běžně i spoustu dobrot. :)

( 1 R (rand) = cca 1,45 korun teď. :) )

2. den v Jižní Africe: Nedaleko mě je hranice s Mozambikem. Mezi němi vede podle mapy železniční trať a chtěl jsem se na to místo podívat. Ale chyba: Zřejmě to ani není možné, kousek od toho je oplocení a policie - již jsem byl tázán, co mám v úmyslu. :) Škoda. Za pokus to ale stálo. :) Tak jsem jel trochu zpět a zde na fotce trať mířící z Jižní Afriky směr Mozambik, na těch kopcích už vede hranice. :) Mozambik je k 1. 11. mimochodem pro turisty stále uzavřen. A hlavně je podle mě nebezpečnější než tato země. Přejezd tam půjčeným autem navíc půjčovnou zákázán, což určitě respektuji. :)

( Foceno v městečku Komatipoort. :) )

Kousek však je můj nejoblíbenější africký park - vítejte v Krugerově národním parku! :) Již má třetí návštěva zde. :) Je obrovský, od severu k jihu má přes 200 km! :) Vstupné přes 600 korun, ale můžete tam být od brzkého rána až do večera. :)

( Při vstupu vám strážci běžně otevírají kufr pro kontrolu. :) Zřejmě kvůli tomu, jestli nemáte zbraň jako pytláci, kteří se tam objevují. )

"Želví láska" v Krugerově národním parku. :) Oproti mně má očividně rád větší dámy. :))

( Vydával u toho i zvuky. :)) )

Nejdřív tak 4-5 metrů, pak ještě blíž. :) Ale celou dobu připraven co nejrychleji odjet, pač slon vás klidně může zabít. Ale jsou parádní, vždycky se na slony těším. :)

( Nikde nikdo, jen my dva, nic mezi námi. :) )

A kolik je tu pěkných ptáků, třeba ten africký ledňáček! :)

( Ti malí ptáci na žirafím krku jsou klubáci červenozubí, viděl jsem je i na buvolích. :) )

Tento most je jedno z nejznámějších míst v celém parku - Crocodile Bridge - stačilo jet pomalu přes něj a napravo hroši, nalevo krokodýli, nedaleko lvi. :) Jít se koupat do té řeky by bylo životu nebezpečné. :)

( Právě toho ledňáčka se mi na něm podařilo vyfotit. :) )

A taky super žirafy, psi hyenovití, zebry, pakoně, hroši, opice, antilopy, divocí afričtí čuníci, krokodýli atd. :)

( Lvy jsem sice viděl taky, ale dost daleko ode mě, fotka špatná. :/ Nicméně skupinku psů hyenovitých jsem potkal v Africe úplně poprvé. :) )

Třetí den v Jižní Africe: Cesta z Nelspruitu až téměř k Indickému oceánu okolo Svazijského království. :) Na začátku asi největší mlha, ve které jsem kdy v životě jel. :) A jen okolo 14 stupňů. Krásné kopce po cestě však. :) A taky krávy a binec, který někdy na vesnicích tady u cest vidíte. A taky místní trh aneb prodej přímo na ulici ze země. :)

( Krav je v Jižní Africe fakt SPOUSTA a potkáváte je často, občas musíte kvůli nim i zastavit. :) )

Když se kouknete na mapu níže, jde vidět, že část mé cesty vede podél hranice se Svazijskem. Ve Svazijsku už jsem byl 2krát, je to malé království a jedno z posledních na světě, kde má král velkou moc. :) Údajně má také asi 15 manželek. :)) Jel jsem podél té hranice a je to neobvyklé: Vlevo za tím plotem už je Svazijsko. :) Asi bych se tam snadno dostal, ale pro turisty je prý k 2. 11. stále uzavřeno. :) Jaký to rozdíl proti hranici s Mozambikem, kde byly ostnaté dráty a policie... Ty domy nalevo už leží ve Svazijsku. :)

( Screen udělán z Google Maps. :) )

( Svazijský král přejmenoval v roce 2018 své království na eSwatini, tedy "Země Svazijců". :) )

Zapadnul jsem! :) Na konci cesty, snad jen 500 metrů od ubytování! Poslední část cesty byla hodně z písku, já zpomalil, a to byla ta chyba. Párkrát se mi to už stalo, vždycky jsem se z toho zatím dostal, tentokrát ne... Naštěstí mi pomohli místní černoští obyvatelé. :)

( Avšak ten, co donesl lopatu, byl mazaný, pač s úsměvem na tváři se zeptal, jestli jim dám za to i peníze. :) Ale dal jsem, fakt mi to pomohlo. :) )

Udělal jsem výjimku a rezervoval si přes booking.com tentokrát velký stan. :) Ale ten byl teda fakt super! :) Včetně koupelny i malé kuchyně. :) A v noci jsem slyšel okolo kvákat žáby! :)

( Měl i zásuvky, větrák a klimatizaci. :) Jen za cca 600 korun! :) )

4. den v Jižní Africe: Ráno jsem byl kousek od hranice s Mozambikem a podle mapy by podél ní měla vést cesta k jezeru Kuzilonde, kterým hranice prochází. Podle fotek to jezero vypadá dobře, chtěl jsem ho vidět, stejně tak vidět tu hranici protínající jezero oběma státy. :) Tak jsem to zkusil, přijel k hranicím a cesta napravo od hraničního přechodu opět písčitá... Zkoušel jsem jet pár set metrů, ale raději se vracím zpět, nerad bych totiž zapadnul znovu jako včera večer. :) Příště holt raději s autem 4x4. :)

( Hraniční přechod Kosi Bay, na druhé fotce už domky za hranicí včetně mozambické vlajky, screen udělán z Google Maps. :) )

To je frajeřina! :) A pořád mě fascinuje, jak to umí. :)

( V městečku Manguzi nedaleko Mozambiku. :) )

Mým dalším cílem byl velký park iSimangalisto Wetland Park - KRÁSNÝ velký park, který je zapsán v UNESCO. :) MOC doporučuji! :)

( Západ slunce nad jezerem St. Lucia, hrochy jsem v něm viděl i letos. :) Fotka s buvolem - opět klubáci jako na krku žirafy. :) )

A mají tu MOC krásnou pláž a bylo tam jen několik málo lidí. :) Konečně jsem se zase koupal v moři! :)

( Fotka opět nijak neupravena, fakt to tam vypadalo tak dobře. :) )

Nikdy jsem nepotkal kolem sebe tolik krabů jako tady! :)

( Na poslední fotce stopy po nich a jejich skrýše. :) )

A taky jsem ještě nikdy neviděl opice vybírat hmyz nabraný mým autem. :)

( Nabral jsem ho spoustu cestou právě tady do St. Lucia. :) )

Pátý den v Jižní Africe: Ve vesnici St. Lucia, kde jsem spal, můžete potkat večer či v noci na ulici hrochy. :) Opravdu. :) Není to ale bezpečné - hroch vás může snadno zabít a i přestože vypadá pomalý, umí běžet rychle. :) Proto můžete vidět varovné cedule upozorňující na toto nebezpečí. Kvůli hrochům tam však spousta lidí jezdí a zdá se, že St. Lucia umí na hroších i dobře stavět, viz jedna místní křižovatka s hrochem a nápisem: "Tak jak to jde?" :))

( Můžete si tam koupit i cestu lodí po řece, ve které hroši žijí. :) )

Chtěl jsem se podívat na soutok řeky St. Lucia s mořem, tak jsem se tam vypravil, zaparkoval a za parkovištěm viděl tuto cestu k soutoku. Ptám se hlídače, jestli tam můžu jít - on na to, že jo, ale že mám být opatrný, prý tam můžou být krokodýli a hroši - no super. :))

( Tak jsem to riskl, ale sakra koukal kolem sebe. :) Pak to asi po 200 metrech zatočil doleva k pláži. :) )

Řeka nakonec k moři nedotekla, voda se tam rozlila, proto ten rozdíl - podmáčená zelená země, napravo písečné duny a moře. :)

( A nikde nikdo, jen já sám. :) )

Pláž u St. Lucia, foceno směrem na sever. :)

( A koupal jsem se znovu, moře super. :) )

Národní park Hluhluwe-iMfolozi - na mapě nevypadá veliký, ale ve skutečnosti je možná skoro tak velký jak náš okres Vsetín. :) 70 km najeto tady a mohl bych i o dost víc, jen by to chtělo víc času. :)

( Vidět 4 žirafy najednou na zemi se nepoštěstí každý den. :) )

Šestý den v Jižní Africe: Ráno snídaně na ubytování v Durbanu. :) Durban je 3. největší město země, je větší jak Praha, ale je tu sakra nebezpečno, hlavně večer. Četl jsem jednou, že Durban je ještě víc nebezpečnější jak Johannesburg. Jsem tu už potřetí, ale večer raději zůstávám na pokoji. Na ulici už po západu slunce stojí u ulice štětky. :)) Ale jsou tu pěkné pláže a hrálo se tu i před 10 lety MS ve fotbale. :) Na fotce typická jihoafrická snídaně, která aspoň mně fakt chutná. :)

( Noc mě stála se snídaní jen okolo 500 korun. :) )

Vydávám se z Durbanu k horskému průsmyku Sani Pass, který je v Dračích horách na hranici s Lesothem a údajně ve výšce 2876 m. n. m. Ještě jsem tam nebyl. Možná to s mým normálním autem nepůjde, ale zkusím to. :)

( Screen z vyhledávače Google - ten průsmyk vypadá skvěle, že? :) )

Krásné Dračí hory v dáli. :)

( Mezi městy Ixopo a Underberg. :) )

Cestou jedu přes městečko Underberg, které má příznačný název. :) Už jen ten výhled za tím uvítáním do města stojí za to. :)

( Již teď ve výšce okolo 1900 m. n. m. :) )

K průsmyku Sani Pass se však nedostanu, grrr! Zbývalo posledních cca 10 km jen! :) Škoda... Příště leda s autem 4x4. :)

( Avšak už tady jsou kopce MOC pěkné. :) )

Výhled na Dračí hory o kousek dál je super! :)

( Nedaleko Underbergu. :) )

Když jsem loni jel autem tady v Jižní Africe, všiml jsem si na dálnici směrové cedule na obec COMPENSATION, tedy česky "Kompenzace".:) Super název, že? :) A mé oblíbené slovo. :)) Hledal jsem pak tu obec na googlu a našel tuto malou vesnici pod Dračími horami. :) Moc mi to sice nesedí k té ceduli u dálnice, avšak podle Google Maps má právě tato vesnice jméno Compensation. :)

( Jak jsem čekal, žádná cedule "Compensation" na začátku vesnice tam nebyla, škoda. :) )

Sedmý den v Jižní Africe: Ráno se vydávám k Národnímu parku Roayl Natal. Na jedné křižovatce za Harrismithem potkávám tyto 2 muže prodávající biče. :) Viděl jsem už v Africe nabízet dost věcí, ale biče ještě ne. :) Přemýšlel jsem, suvenýrů z Afriky mám už hodně.... ale tohle je fakt pecka, takže bič už mám taky. :)) Pány jsem pak poprosil o fotku. :)

( Nejdřív že za 300 randů, pak mi to slevnili na 250. :) 1 R = cca 1,45 korun. :) )

Cestou! :)

( Ve skutečnosti ještě lepší jak na fotce. :) )

Dračí hory, uprostřed nahoře jde vidět nejdelší vodopád světa Tugela Falls, má přes 900 metrů! :)

( Dokonce se dá jít až nahoru přímo k tomu vrcholku napravo, který má přes 3000 metrů. :) )

Národní park Royal Natal, MOC MOC MOC pěkné zde! :)

( Vstup jen cca 110 korun. :) Kilometry jsem nepotkal jediného člověka! :) )

Ne nadarmo se říká této straně hor Amphitheatre, tedy "Amfiteátr". Když se na ně totiž koukáte, je to jako jedno velké představení. Viděl jsem už spoustu krásných hor ve světě, Dračí hory však považuji za jedny z nejkrásnějších na světě. :) Amphitheatre 4krát jinak, Národní park Royal Natal, Jižní Afrika. :)

( Oba vrcholky mají přes 3000 m. n. n. :) )

Osmý den v Jižní Africe: Ráno se probouzím v Betlémě ( fakt se to tak jmenuje :) ) a pokračuju přes Johannesburg směr Sun City, celkem okolo 460 km. Jen co vyjedu z Betléma, za chvíli abych zastavil: Krávy, hodně krav. :)

( Za dne je to ještě dobré, protože jdou vidět - ale jezdit za tmy, kdy vám jde přes cestu skupina krav nebo jen jedna, fakt nedoporučuju - je to o držku. )

Stihl jsem však ještě odpoledne navštívit Národní park Pilanesberg! :) Krásné žirafy zde, i hroši, nosorožci, zebry a tak dále. :)

( Toho hrocha jsem dokonce i slyšel "zařvat", což jsem ještě asi nezažil. :) )

Devátý den v Jižní Africe: Vyjíždím kousek od Pilanesbergu a mířím směr Musina, nejsevernější město země. :) (Mapy ukazují přes 520 km.) Po cestě míjím tento africký kadeřnický salón. :) Sakra, též bych se potřeboval ostříhat! :)

( Podobné kadeřnické "salóny" jsem viděl v Africe vícekrát a často mě lákalo to zkusit. :) Na druhou stranu obavy trochu vítězí - přece jen sám, k tomu bych nechal venku samotné i auto, za které máte navíc velkou zodpovědnost... Tak třeba někdy jindy. :) )

Bohužel i toto je realita Afriky, sražených psů jsem potkal u cesty už několik a nejen psy, třeba i koně či osly... :/

( Okolo městečka Northam, silnice R510. )

Vjíždím do provincie Limpopo, což je také dlouhá řeka, která je zároveň nedaleko hranicí jak s Botswanou, tak se Zimbabwe. :) Napravo železniční trať a elektrifikovaná. :)

( Stále silnice R510, asfaltka super, hodně málo aut = dá se tu projet velmi dobře. :) )

A potkávám zase paviány, hodně paviánů. :) Fotka trochu rozmazaná (focená na mobil), pardon. :)

( Vyfotit dobře paviány u cesty totiž není moc jednoduché. :) Když zastavíte, často běží od vás pryč. :) )

Má oblíbená dopravní značka! :))

( Ta samolepka tam samozřejmě nepatří. :) )

Hraniční řeka Limpopo, nalevo Botswana, napravo Jižní Afrika. :) Nikde nikdo, kdybych ji přebrodil, asi si toho nikdo nevšimne. :)

( Což mě upřímně trochu lákalo, jenže zaprvé by to asi nebylo legální :), zadruhé nemám jistotu, jestli v řece nejsou krokodýli. :) )

A pár set metrů od ní pěkné velké termitiště i s kozama. :)

( Jedna z nich na něj i vylezla, tím by ta fotka byla asi lepší, ale zase slezla, škoda. :) )

Mají tu i Zanzibar! :)

( Na google mapách ho ale nejde najít, zvláštní. :) )

Jižní Afrika má celkově lepší silnice než v Česku - a za tím si stojím. :) Mnohokrát jsem viděl i mezi úplně malými vesničkami lepší asfalt než u nás na D1. :) Ale existují i výjimky (naštěstí jich moc není), jako třeba silnice R572 na severu země. Po tisících a tisících kilometrech v této zemi vyhlašuji tuto silnici za NEJHORŠÍ v celé zemi, kterou jsem kdy použil - MNOHO MNOHO výtluk, pak třeba pár set metrů dobré, kdy můžete jet zase 120 km/h, pak zase díry, chvílemi štěrk, chvílemi asfalt; litoval jsem mé auto... Ztratil jsem tam dokonce poklici od auta a už ji nenašel... :/ Takže fakt tuto cestu NEdoporučuji, hrozná je! :)

( POTHOLES = výtluky/díry. :) )

Každopádně západ slunce dnes stál sakra za to! :)

( Vyfoceno mezi Mapungubwe National Park a městem Musina. :) )

A na ubytování v Musině jsem měl v koupelně krásné kachličky se slony! :)

( To bych chtěl doma! :) )

Desátý den v Jižní Africe: Baobaby - krásné velké stromy, které potkávám až na severu země. :) Některé dokážou žít až tisíce let. :) Právě kolem města Musina jich vidím několik a užívám si pohled na ně. :)

( Chtěl bych baobab na zahradě! :)) )

V Musině potkávám stojící nákladní vlak s pěknými červenými jihoafrickými lokomotivami! :) Už jsem je viděl v zemi několikrát, ale až teď se mi naskytla příležitost si jednu nafotit zblízka. :)

( Její papírový model asi v Africe sotva seženu, tak si ho zkusím vytvořit sám. :) )

Strojvedoucí mě viděl a nabídl mi jít se podívat nahoru! :) Sakra mě to lákalo.... ale auto jsem nechal dole pod tratí (i když zamčené), samotné, vevnitř věci, navíc ve městě s větší kriminalitou a nelegálními imigranty ze Zimbabwe.... s úsměvem jsem raději odmítl. :) Chvíli jsme se bavili, prý zrovna přijel ze Zimbabwe. :) Tedy přes most, který chci vidět na vlastní oči. :)

( Na internetu jsem našel, že se tyto lokomotivy vyrábí v USA. :) )

Existují 2 země na světě, mezi kterými je jen jeden hraniční přechod. U krátké hranice se to dá asi pochopit, ale u 225 km dlouhé to moc obvyklé není. U nás v Česku sotva představitelné. :) A přesto takové 2 státy jsou: Zimbabwe a Jižní Afrika (JAR). :) Celou tu hranici tvoří jen řeka Limpopo. A na ní je mezi těmito státy zatím POUZE JEDEN oficiální hraniční přechod, který tvoří dva mosty - jeden silniční, druhý železniční. Pro mě osobně unikát, který jsem chtěl vidět na vlastní oči. :) I proto, jak MOC velký rozdíl mezi oběma zeměmi nyní je: Jižní Afrika jako nejvyspělejší země světadílu, Zimbabwe jako téměř zbankrotovaná země s údajně asi 95% (!) lidí bez práce. Proto taky spousta lidí z té země chce utéct a upřímně se jim moc nedivím - v Zimbabwe je to fakt ŠPATNÉ. Kvůli špatnému režimu, který tam dlouho vládl. Někteří dokonce říkají, že teď je to s novým prezidentem ještě horší než za Mugabeho... Hranice je zde však ze strany jihoafrické dost zadrátovaná. Nedivím se, ilegální migrace totiž dělá této zemi taky problémy. Abych se vůbec k tomu plotu dostal, musel jsem požádat vojáky - pustili mě, ale jen na chvíli a ať zase jedu zpět, fotky mi však dovolili. :)

( Hraniční přechod Beit Bridge - jihoafricko-zimbabwská hranice. )

Jediný hraničný přechod mezi 2 velkými zeměmi - nalevo Jižní Afrika, vpravo chudé Zimbabwe. Mezi němi řeka Limpopo, ve které žijí krokodýli. :) Vepředu most železniční, vzadu silniční. Dole díra ve velkém ostnatém plotu - touto se ilegálně dostávají lidí ze Zimbabwe do Jižní Afriky. Ptal jsem se vojáků, co se s tím dělá - odpověď byla, že o té díře ví, ale je jich prý málo na hlídání, a nemají tak šanci tolik imigrantů uhlídat. A když už je chytnou a zase pustí, tak to prý mnozí zkusí nelegálně znovu a znovu...

( Vojáci říkali, že teď má právě Limpopo málo vody, proto se dá přebrodit snadno. Lidé samozřejmě riskují potkání se s krokodýli, ale vidina lepšího života je samozřejmě silnější. )

Nepořádek sice okolo veliký, ale jediná železniční trať na trase do Zimbabwe se zdá ve velmi dobrém stavu. :) Baobab vedle trati nesmí chybět. :)

( Ve městě Musina. :) )

Pokračuji zpět na jih směr Johannesburg, můj velký výlet se blíží ke konci :-/, ale v supermarketu SUPERSPAR tu prodávají fakt super rohlíky a velké, mňam! :)

( Doporučuju! :) )

Poslední (11.) den v Jižní Africe: Dopoledne ještě navštěvuju stejný supermarket co večer a musím říci, že je to určitě ten NEJLEPŠÍ supermarket, co jsem kdy v Africe viděl. :) Tolik dobrot! :) Dokonce tu mají i čerstvé palačinky či kuřecí řízky!!! :) Podle mě MNOHEM lepší supermarket než jakýkoliv u nás. :)

( Na té třetí fotce již boloňské špagety chybí - zbytek jsem totiž snědl já. :)) )

Tak už jsem zpět na letišti v Johannesburgu a odevzdávám auto - přes 5000 km najeto nakonec! :) Auto bohudík celkově v pořádku, jen ztracená poklice a trochu ťuklé kolo (blbé výmoly!) - toho ráfku jsem si vůbec nevšiml, na to mě upozornil až pán při kontrole auta. Omlouvám se mu za to. Nicméně zaplatil jsem si předem lepší pojištění s nulovou spoluúčastí (i po předchozích zkušenostech v Africe), takže bych neměl platit o moc navíc. :) (Za poškození je tam akorát navíc administrativní poplatek, který ale už moc vysoký není.)

( Díky, příteli, bylo to s tebou MOC fajn! :) )

V jednom obchodě na letišti pak prodávali pěknou africkou košili, bral bych ji. :)

( Ale jak naschvál dost drahá. :) )

Avšak i tady spousta obchodů zavřená kvůli málo cestujícím...

( Chtěl jsem si třeba koupit jednu šálu v místních jihoafrických barvách - ale obchod s nimi dočasně zavřený. :/ )

Jeden obchod se suvenýry však otevřen a ty africké masky jsou fakt super. :) A některé i trochu děsivé, třeba ta vlevo uprostřed se světlými vlasy. :)

( Ale jako suvenýry pěkné, že? :) )

A jako poslední přikládám mapku, jak jsem zhruba jel. :)

( Uděláno přes Google Maps, Česko přidáno dole pro srovnání, Jižní Afrika je víc jak 11krát větší země. :) )